Întrebări frecvente - Dorin Bofan | Stories of Nature

Care-i treaba cu turele astea foto?


Turele foto sunt o alternativă de petrecere a timpului liber în care învăţăm unii de la alţii, mergem pe munte, fotografiem locuri unice şi trăim experienţe autentice de care să ne amintim mereu. În cadrul turelor foto, vă vom ajuta să vă găsiţi propria cale, un stil propriu şi să realizaţi imagini bazate pe experienţele frumoase trăite la înălţime. Spunem poveşti, pătrundem în lumea misterioasă a descoperirii de sine prin fotografie, dar abordăm şi aspectele ei formale. Unele lucruri se învaţă, altele le descoperim singuri cu pasiune, multă curiozitate şi desigur, muncă. Asta înseamnă turele foto.



La ce să mă aştept?


Mergem într-o tură foto ca să învățăm unii de la alții, ca să trăim momente frumoase în locuri pe care poate altfel nu avem ocazia să le vedem, mergem ca să fim alături de oameni care împărtășesc un interes comun și cu care putem schimba gânduri, idei și de ce nu, cu care să ne împrietenim. Imaginile pe care vi le doriți vor depinde de condițiile atmosferice și de fiecare din voi. O lumină bună poate să fie toată ziua sau poate să nu fie deloc. Chiar și așa, imagini se pot face oricum și oricând. Momentele pe care sperați să le trăiți și să le fotografiați pot avea loc sau nu, dar indiferent de situație, vom avea parte de o mulțime de provocări care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine fotografia de natură. Vom discuta liber pe orice subiect legat de fotografie despre care vreți să aflați mai multe, însă nu vom vorbi despre reguli stricte, ci doar despre ce anume funcționează pentru noi atunci când fotografiem. Suntem la fel de dornici ca voi să învățăm, așa că ne așteptăm la dialoguri din care fiecare să rămână cu informații folositoare. Vom aborda, pe lângă subiectele clasice legate de compoziție, concepte legate de felul în care se naște ideea unei imagini, de importanța subiectului, de abilitatea de a abstractiza și de a simplifica, de vizualizare, inspirație și în general creativitate. Ne dorim să realizați imagini care să vă reprezinte pe voi. Nu vom urmări neapărat să documentăm scenele din fața noastră și nici să copiem, ci să interpretăm prin imagini experiențele pe care le trăim.


Cum mă înscriu?


Pentru a participa la turele foto trebuie să completaţi formularul de înscriere, accesând butonul de înscriere de la fiecare tură. După aceea, vom ține legătura pe mail sau telefonic și veți primi toate informațiile necesare. 


O să devin un fotograf mai bun după o asemenea experienţă?


Pe scurt, nu. Pe larg, nu, dar veţi rămâne cu nişte experienţe memorabile care vă vor învăţa foarte multe despre voi înşivă şi despre fotografia pe care o faceţi. Şi acesta va fi un pas important într-o evoluţie frumoasă şi plină de descoperiri. Un fotograf bun trebuie să fie în primul rând autodidact. Asta înseamnă de fapt multă muncă.



De ce mai puţină tehnică şi mai multă creativitate?


Fiindcă tehnica este peste tot. O găsiţi la fiecare pas pe internet, o găsiţi în cărţi şi în vocile unor oameni pricepuţi în acest domeniu şi de la care am învăţat şi noi. Doar că o fotografie bună trece dincolo de tehnică şi spune o poveste, ne împărtăşeşte un moment special, ne înfăţişează viziunea personală a fotografului care a realizat-o. Despre asta e vorba în definitv, iar noi o să vă dăm o mână sigură de ajutor pentru găsirea propriei căi în lumea fotografiei.



De ce la o parte din turele foto sunt doi organizatori?


Atenţia pentru fiecare participant în parte şi siguranţa pe munte sunt două aspecte asupra cărora nu facem niciun compromis. Vrem ca fiecare din voi să înveţe cât mai multe şi pentru asta e nevoie de timp suficient petrecut împreună cu noi. Relaţia dintre instructor şi participant trebuie să fie una cât mai strânsă pentru ca procesul învăţării să fie eficient şi să decurgă cât mai natural.



Am nevoie de experienţă pe munte sau ca fotograf ca să vin la turele foto?


Turele foto sunt gândite pe mai multe niveluri de dificultate, aşa încât oricine se poate înscrie. Acestea sunt adresate oricărui pasionat de fotografie, indiferent de nivelul de experienţă. Procesul de învăţare are loc prin experienţe imediate, prin dialoguri din care toată lumea să rămână cu informaţii utile, prin analizarea directă în teren a imaginilor, înainte şi după momentul fotografierii. 



De ce mergem noaptea pe poteci?


Lumina cea mai frumoasă este în ora albastră şi atunci când soarele răsare sau apune. Locurile bune pentru fotografie sunt de prea puţine ori în apropierea cabanei, a taberei sau la marginea şoselei. Un fotograf de natură trebuie să pătrundă în peisaj pentru a-l înţelege cum se cuvine. Veţi ajunge acolo unde am ajuns şi noi. Veţi face exact ceea ce facem şi noi atunci când fotografiem. Şi nu uitaţi că nu există lumină nepotrivită pentru fotografie.



Mi-e cam teamă de efort, dar vreau să vin. Ce e de făcut?


Oricine poate să meargă pe munte. Atâta timp cât sunteţi sănătoşi, nu aveţi niciun motiv să vă speriaţi de efortul fizic. O astfel de tură o să vă înveţe multe despre voi înşivă şi o să vă ajute să ieşiţi din confortul cotidian. Veţi fi mai puternici după o astfel de experienţă şi veţi pleca acasă cu inima mai uşoară. Natura are multe de oferit. Trebuie doar să arătaţi puţină îndrăzneală.



Echipamentul de munte e chiar atât de important?


Este esenţial să fiţi pregătiţi atunci când mergeţi pe munte. Acolo sus vremea este schimbătoare şi este mai frig. Unii spun că temperatura scade cu aproximativ 6°C la fiecare 1.000 m urcaţi. Lacul Bucura din Munţii Retezat se află la puţin peste 2.000 m. Dacă în Bucureşti sunt 30°C, sunt şanse mari ca la Bucura să fie 10°C dacă mai bate şi vântul, iar pe vârful Peleaga vreo 5°C. Acum că am pus puţin lucrurile în perspectivă, hainele care să vă ţină de cald, care să vă protejeze de ploaie şi vânt, nişte bocanci zdraveni şi un rucsac care să stea bine în spate sunt prieteni de nădejde pe munte.


Powered by SmugMug Log In