Retezat 27 - 30 iunie 2018 // 500 ron // locuri libere - Dorin Bofan | Stories of Nature

Retezat 27 - 30 iunie 2018

Unde mergem și ce vom fotografia

Parcul Național Retezat a luat ființă în anul 1935, fiind una din primele zone naturale protejate ale României. Datorită elementelor naturale deosebite, a fost inclus pe lista UNESCO de Rezervații ale Biosferei începând cu anul 1979. Este considerat pe bună dreptate unul din cei mai spectaculoși munți ai României.

Peisajul din Retezat are toate trăsăturile Carpaților. Vom putea admira și fotografia vârfuri golașe ca Retezat, Bucura sau Peleaga - cel mai înalt din masiv, având 2.509 m, văile create de ghețari și împodobite cu lacuri glaciare, ca Bucura - cu o suprafață de 8,8 ha, este cel mai întins lac glaciar din România, Zănoaga - cel mai adânc (29 m) sau Tăul Porții - unul din lacurile glaciare situate la cea mai mare altitudine (2.260 m), pășunile alpine cu flori ca rododendronul sau gențiana, pădurile intacte, dar și animale adaptate zonelor înalte, ca marmotele și caprele negre.

Pentru a participa la această călătorie, va trebui să fiţi bine pregătiţi din punct de vedere fizic, să căraţi un rucsac care să conţină tot ce este necesar pentru campare şi să vă aduceţi mâncare de acasă pe care o vom pregăti la primus. Ne trezim foarte de dimineaţă, parcurgem trasee pe timpul nopții şi la nevoie, înfruntăm vremea potrivnică. Cu alte cuvinte, o călătorie pe cinste!

Rezumatul călătoriei
Loc: Parcul Național Retezat
Perioadă: 27 - 30 iunie 2018 (de miercuri până sâmbătă)
Participanți: 10
Organizatori: Andrei Badea (ghid montan) și Dorin Bofan (ghid național)
Cazare: cu cortul pe malul Lacului Bucura
Pregătire fizică: bună, necesită efort fizic susținut
Preț: 500 ron/ persoană - include taxa de intrare în parc și taxa de drum pentru mașini

Înscrie-te pe lista de așteptare

Desfășurare

Tura începe de miercuri și se încheie sâmbătă pentru a evita aglomerația de weekend de la Bucura și pentru a avea o zi în plus de refacere și repaus. Miercuri, în jurul orei 13, ne vom întâlni la ieșirea din satul Clopotiva, la intersecția dintre drumurile județene 685 și 686D: goo.gl/maps/ucPo3gmyQiz. De aici, continuăm pe DJ685 până la bariera de la Cantonul Gura Apei unde plătim taxa de intrare în parc. De la Gura Apei până la parcarea de la Gura Bucurei/ Poiana Pelegii se merge cu atenție pe un drum forestier. O parte din mașini pot fi lăsate la Gura Apei și ne putem grupa în mașinile cu gardă mai înaltă.

Din parcare ne punem rucsacurile în spate și urcăm pe bandă albastră, timp de 2-3 ore (diferență pozitivă de nivel de aprox. 400 m), până la campingul de pe malul Lacului Bucura, situat la puțin peste 2.000 m, unde punem corturile. Rețineți că tot echipamentul trebuie să stea în spate, în rucsacul de tură. Nu aveți voie să cărați la urcare/ coborâre rucsacuri mai mici în partea din față. În această zonă ne vom desfășura marea parte a activităților, cu ture la răsărit, în timpul zilei și la apus spre Tăul Porții, Poarta Bucurei, Vârful Bucura I, Curmătura Bucurei și Vârful Peleaga. Programul în zilele 2 și 3 ar putea arăta cam așa, dacă vremea ține cu noi:

 • 4:00 - 7:00 fotografie la răsărit, soarele răsare la 5:40
 • 7:30 - 10:30 masă, repaus
 • 11:00 - 17:00 tură de zi
 • 17:30 - 18:30 masă, repaus
 • 19:00 - 23:00 fotografie la apus, soarele apune la 21:20

Timpii de mai sus vor fi adaptați și locurilor în care mergem pentru răsărit și/ sau apus, astfel că unele ture vor fi de scurtă durată, în apropierea corturilor, în timp ce altele necesită timpi mai îndelungați - ex.: Tăul Porții (1h), Peleaga (2h).

Alături de noi va fi Andrei Badea, ghid montan autorizat. Andrei este îndrăgostit de natură, în toate formele sale. Pentru el, munții reprezintă libertatea și o capodoperă a naturii. Este pasionat de drumeții, alpinism și cicloturism. Andrei se va asigura că suntem în siguranță pe tot parcursul călătoriei.

Despre echipament și alte informații utile

Foto
Echipamentul foto recomandat, dar în niciun caz obligatoriu, este format din aparat dslr, obiective care să acopere toată plaja focală și trepied. În Retezat putem fotografia atât cu superangularul, cât şi cu un obiectiv tele. În rest, o telecomandă, filtre (polarizare, graduale, etc.), acumulatori de rezervă şi carduri.

Munte
Mai important decât echipamentul foto sunt îmbrăcămintea şi echipamentul de munte. Trebuie să aveţi o jachetă cu glugă și o pereche de pantaloni care să vă protejeze de ploaie şi de vânt. Căciula şi o pereche de mănuşi subţiri sunt indispensabile. O bluză din lână sau din fleece vă va ţine de cald şi va evacua rapid transpiraţia. La fel, tricouri şi colanţi din lână sau din sintetic sunt cea mai bună opţiune pentru mersul la munte. Chiar dacă e vară, dimineaţa şi seara, mai ales dacă bate vântul, temperaturile pot fi scăzute. Bocancii şi lanterna frontală sunt cei mai buni prieteni ai voştri atunci când mergeţi pe munte la fotografiat, aşa că nu veniţi fără ele. Beţele de trekking sunt de asemenea foarte utile la urcare şi la coborâre. Pentru campare, aveţi nevoie de cort, saltea sau izopren, sac de dormit cu o temperatură de confort cuprinsă între 0°C şi 10°C, un vas pentru pregătirea mâncării şi un arzător cu butelie. Nu e obligatoriu ca toată lumea să aibă cort. După înscrieri ne vom grupa, astfel încât fiecare să aibă un loc în cort. Nu uitați acasă o trusă de prim ajutor care să conțină măcar câteva pansamente, leucoplast, dezinfectant, medicamente pentru reducerea simptomelor de răceală, calmarea durerii și a diferitelor afecțiuni ale sistemului digestiv. Descarcă lista cu echipamentul recomandat.

Alte informații și recomandări

 • pentru turele din timpul zilei aveți nevoie de un rucsac mic și ușor în care să încapă echipamentul foto, haine (ploaie, termic), apă și mâncare; puteți folosi și rucsacul de tură golit
 • restul echipamentului va rămâne la corturi pe parcursul zilei
 • la Bucura nu avem electricitate și nici semnal la telefon - cel mai apropiat loc cu semnal este în Curmătura Bucurei, la 45 minute pe urcare
 • în apropierea Refugiului Bucura se află un izvor cu apă potabilă, la 2-3 minute de corturi
 • toaleta este în aer liber - numărul 2 trebuie de regulă îngropat
 • vasele trebuie spălate fără detergent la cel puțin 30 de pași de cursul pârâului
 • scăldatul în lac este interzis, însă vă puteți spăla la pârâu (fără săpun sau șampon)
 • în zona campingului trebuie păstrată liniștea, în special la primele ore ale dimineții și seara
 • toate deșeurile, inclusiv hârtia igienică folosită, se depozitează în saci menajeri (dublați pentru a nu se rupe ușor) și se duc înapoi
Termene și condiții de plată/ anulare:
 • plata se face integral la înscriere, pe baza facturii
 • în caz de anulare cu până la 30 zile înainte, suma se restituie integral sau poate constitui avans pentru o tură viitoare
 • după această perioadă, suma se restituie doar dacă se găsește un înlocuitor
 • datorită vremii imprevizibile tura se poate anula, caz în care suma plătită se returnează integral
Condiții de participare:
 • vârsta minimă să fie peste 18 ani
 • nu aveți voie cu două rucsacuri separate la urcare/coborâre - tot ce vă este necesar stă în spate, în rucsacul de tură
 • completarea și semnarea declaraţiei pe proprie răspundere în caz de accident - descarcă declarația
 • înscrierea la această tură foto presupune luarea la cunoștință și acceptarea informațiilor prezentate în secțiunile acestei pagini și în documentele atașate
Powered by SmugMug Log In