În căutarea excelenţei

(Sfaturi pentru sine)

Ştim cu toţii cum arată o fotografie memorabilă. Avem atâtea exemple în faţa cărora rămânem muţi de admiraţie. Talent, şansă, muncă, acea dedicare care te face să zâmbeşti de unul singur când îţi dai seama cât de frumoasă e viaţa în simplul act de a face un lucru cu bucurie şi aşa mai departe. Şi totuşi lucrări excelente, un stil original şi educat nu au decât foarte puţini dintre noi. N-are fiecare sclipiri de geniu, dar putem să ne străduim un pic mai mult în a face lucrurile să capete valoare, nu credeţi? Pentru mine sunt oameni, stări şi atitudini spre care încerc să tind fără a uita să privesc cu grijă la propria persoană şi să cred mereu că spiritul uman e capabil de realizări nemaipomenite. “Suntem ceea ce facem în mod repetat, deci excelenţa nu este un act, ci un obicei.” E inutil să completez în vreun fel vorbele anticilor, aşa că citiţi cu inima uşoară ce-am scris mai jos.

Simţul uimirii. Totul începe de aici. Nu putem pur şi simplu vedea frumuseţea dacă nu suntem curioşi, mereu interesaţi de descoperirea lumii înconjurătoare şi a propriilor limite. Ştiaţi că celebra imagine “În spatele gării Saint-Lazare” a lui Henri Cartier-Bresson a fost realizată fără ca el să privească scena pe care o fotografia? Ei bine da, a fost noroc pur, după cum chiar el afirma. Dar Bresson era perfect conştient de oportunităţile fotografice din jurul lui, era mereu deschis la experienţe noi, la întâmplări neaşteptate, la cunoaştere. Aşa că nu e de mirare că şansa i-a surâs în acel moment. Trebuie să vă mărturisesc că nu am încetat nici acum să mă minunez şi să râd ca un copil atunci când merg pe munte. Fiindcă-i exact ca-n vremurile copilăriei hoinare, când nu ştiam unde merg şi pentru ce fac asta. În copii e un soi de ignoranţă asupra vieţii şi lor le lipseşte instanţa care să le domolească pornirile. Dar cu timpul învaţă despre bine, rău şi diferenţa dintre ele, lucrurile se aşează, iar firea li se linişteşte. Dar uimirea e unul din puţinele simţuri de care trebuie să ţinem cu dinţii atunci când creştem. Dacă o pierdem, se pierde şi capacitatea de a vedea frumuseţea şi de crea ceva verosimil din interior. Riscăm să rămânem blocaţi la tendinţa de a crea, care nu-i altceva decât o simplă copie a informaţiilor pe care le-am înregistrat de peste tot, de multe ori de unde nu trebuie. Nu-i nevoie să înţelegem chiar tot timpul ce ni se întâmplă. E în regulă să ne punem întrebări fără răspuns. E minunat să ne folosim imaginaţia cât mai des şi mai ales în procesul de creaţie. E chiar recomandat să intrăm cu capul înainte în lucruri pe care nu le înţelegem. E înălţător să călătorim în locuri noi sau să ne străduim să vedem mereu cu alţi ochi locuri familiare. Uimirea conţine o bună parte de raţionalizare a lucrurilor din jur. E un fel de… ba nu, chiar este, nici mai mult nici mai puţin, decât procesul învăţării prin experienţa imediată, tangibilă, îmbrăţişată cu toate simţurile de care dispunem. Bucăţica ce rămâne e bucuria descoperirii. Uimirea o avem. Totul e să nu uităm de ea.

Timpul (în prezent). E aproape inutil să vorbim de importanţa timpului. În ziua de azi am devenit maeştri în a-l irosi şi nu văd ca lucrurile să se schimbe. Nu-l putem recupera, dar putem să-l controlăm. Tocmai fiindcă-i relativ. Ne putem opri din când în când din alergătura asta oarbă către nicăieri. În loc să stăm în faţa calculatorului, putem să răsfoim o carte. În loc să ne punem fundul în maşină (dacă o aveam, spuneam altceva), putem să mergem pe jos sau cu bicicleta. Nu păţim nimic, e chiar mai sigur. Activităţile fizice şi timpul sunt prieteni buni, fiindcă atunci când facem sport, mintea ni se relaxează şi ne vin idei. Când ne apucăm de un lucru, e bine să ne alocăm suficient timp pentru el. Doar aşa o să reuşim să ne adâncim şi să absorbim dimensiunile cele mai profunde a ceea ce facem. O mare problemă pe care o am eu este că atunci când merg într-un loc, am deseori impresia că timpul fuge de mine. Pe de-o parte, nu-mi aloc suficiente zile pentru a îmbrăţişa cum se cuvine peisajul. Pe de altă parte, e aşa frumos acolo, că timpul zboară. Aici nu există soluţii. Totu-i să rămânem cumva în prezent, să ne bucurăm pe deplin de clipele acelea, fără să gândim prea mult. Încetinim ritmul, ne concentrăm pe un singur aspect important, încercăm ne detaşăm de rutină şi alocăm mai mult timp pentru spirit.

Grija pentru detaliu. În Japonia mai sunt 30 de maeştri fierari care făuresc săbii. E un meşteşug care necesită o atenţie deosebită pentru detalii şi încercări repetate pentru a realiza artefactul în forma care exprimă cel mai bine dibăcia maestrului. Acestuia îi ia o viaţă întreagă să făurească o sabie care să se apropie timid de faimoasele săbii Kato. Desigur, noi nu trebuie să petrecem zeci de ani ca să ajungem să imităm la perfecţie maeştrii. Ar fi de-a dreptul lipsit de orice sens artistic. Însă ce putem învăţa de la cei care petrec ore, zile, luni şi ani în şir ca să îşi desăvârşească arta este că aceşti oameni fac asta pentru ca au înţeles importanţa detaliului. Cine ştie, poate dacă şi noi fotografii am privi realizarea imaginilor ca pe un meşteşug, pregătindu-ne cu stoicism pentru fiecare etapă a procesului fotografic şi construindu-ne practic o bază a inspiraţiei, vom reuşi să creăm imagini definitorii pentru noi, demne de a fi numite frumoase sau excelente. Dacă tratăm cu grijă procesul, imaginile vor veni de la sine.

Exigenţa, duşman al faimei şi cauză a inspiraţiei. Ne lipseşte. Vrem să fim tot timpul pe val, să fim primii, lumea asta are nevoie de învingători, de oameni competitivi, gata oricând să calce pe idei frumoase şi intenţii oneste de dragul succesului… trecător. Da, toţi avem nevoie de atenţie. Dar putem s-o facem şi cu sufletul împăcat şi nu doar cu stomacul plin. Ar fi bine să nu uităm ce e de fapt valoros pentru noi, doar de dragul unei faime închipuite. Ignoranţa, naivitatea şi dorinţa de succes imediat sunt cei mai mari duşmani ai lucrului bine făcut şi doar exigenţa are şanse de câştig în lupta aceasta tăcută din noi. Nişte cuvinte alese de-ale lui Cristian Lascu, pe care le-am citit recent, spun cam aşa: “Dacă e cunoaştere şi nu conchistă, explorarea, ca şi arta, devine har”. Ei bine, cunoaşterea asta cere, printre altele ce le-am numit aici, şi severitate.

Exigenţa s-ar putea să reprezinte o cauză a inspiraţiei. Suntem până la urmă parte a lucrurilor şi oamenilor cu care ne înconjurăm. Dacă privim toată ziua imagini îndoielnice, avem toate şansele să realizăm imagini îndoielnice. Calitatea a ceea ce ne inspiră ar putea avea o legătură indirectă cu deciziile pe care le luăm pe parcursului procesului creativ. E ca diferenţa dintre a ne uita la un documentar de o oră despre explorarea polilor şi a citi despre asta într-o carte. Garantat este faptul ca în urma vizionării documentarului rămânem cu impresii într-o măsură mult mai mare decât informaţii. Acestea se uită relativ rapid (motiv pentru care nu am televizor), iar impresiile nu acţionează decât ca un factor motivator, cel mult. Citind o carte despre călătoriile primilor exploratori, avem şanse mai bune să pornim noi înşine într-o astfel de expediţie pentru simplul fapt că textul ne relevă mai multe informaţii practice. O sursă de inspiraţie aprofundată, detaliată, argumentată şi riguroasă ce vine din partea unei persoane care demonstrează educaţie şi practică asiduă în domeniul respectiv ne pune pe un drum facil către excelenţă.


Spiritualitatea. Are atâtea ipostaze câţi oameni care cred în liberul arbitru şi care se provoacă în fiecare zi să-şi construiască propriul drum sunt pe pământul acesta. Uite, pentru mine, îmbrăţişarea călătoriei ca experienţă spirituală e unul din puţinele lucruri care îmi arată cât de mic sunt de fapt şi cât de mare aş putea să fiu cândva, care îmi spune despre cât de minunată e lumea şi cât de frumos sunt eu atunci când mă pierd în ea. Arta fără spirit e ca o călătorie în care tu priveşti ce se întâmplă de undeva de la distanţă, fără să fii de fapt acolo. Are imaterialul vreo legătură cu excelenţa? Dacă creăm din suflet şi cu bucurie înseamnă că suntem dedicaţi şi-atunci legătura e mai strânsă decât vom putea vreodată să înţelegem.

Structura.Brooks Jensen spunea la un moment dat că a lucra în cadrul unei structuri, fie ea timp, spaţiu, o serie sau o tematică, ne oferă mai multe oportunităţi pentru simplul fapt că ştim ce, cum şi de ce vrem să fotografiem. Ne facem singuri munca mai uşoară când lucrăm structurat, în cadrul unui proiect. Cam aşa mi s-a întâmplat şi mie cu seria “Interferenţe”. Cumva am avut marea şansă să vizitez acum câteva luni munţii din nordul Norvegiei, mai precis arhipelagul Lofoten. După ce ne-am ocupat de toate aspectele logistice, eu am rămas cu dilema fotografierii acelor locuri. Şi-am rezolvat-o parţial când am citit despre mareea puternică de pe ţărmurile nordice, cu diferenţe de nivel dintre flux şi reflux de până la 5 metri şi despre pârâurile care îşi croiesc drum prin nisipul alb. Îmi imaginam că s-ar putea să mă întâlnesc cu scene abstracte, rezultate în urma acţiunii forţelor care modelează imperceptibil planeta. Mă vedeam căutându-le, fotografiindu-le, rătăcind pe plajele acelea unde bat vânturile nordice (da, obişnuiesc să fac asta). Imaginaţia m-a ţinut în priză, însă scenele din mintea mea erau cât se poate de vagi. Când m-am trezit acolo, în faţa faptului împlinit, am fost pur şi simplu uluit, dar tocmai definitivasem structura în cadrul căreia urma să lucrez. Aşa că timp de două săptămâni, la patru plaje diferite, am privit ore în şir în jos, căutând cu o mare curiozitate detaliile nordului. M-am trezit cam greu, dar munca în proiecte, cu o structură clară în minte ţinută laolaltă de imaginaţie, e mai productivă decât fotografiile singulare rezultate din momentele accidentale de frumuseţe.

Empatia. Îmi place să cred că vedem la fel frumuseţea, măcar la nivel estetic. Însă nu-i aşa, fiindcă avem percepţii diferite asupra binelui şi răului. Dar cred că puterea de a empatiza cu oamenii şi evenimentele care la care suntem observatori ne poate duce mai aproape de bine şi implicit, mai aproape de frumos. S-ar putea ca înţelegerea afectivă să ne dezvolte spiritul de observaţie şi capacitatea de a veni cu idei noi. E de-ajuns să ne gândim la călătoriile pe care le facem într-o altă ţară. Vedem cum trăiesc acei oameni, ce fel de obiceiuri au, observăm pentru câteva zile, săptămâni sau luni ceva foarte apropiat de viaţa pe care o duc ei. Intrăm în contact direct cu altfel de peisaje, cu altfel de chipuri, cu trăsături diferite de ale noastre, poate neobişnuite la prima vedere. Cu alte cuvinte, facem parte din lumea lor pentru o perioadă scurtă de timp. Explorând lumea din afara realităţii noastre zilnice şi empatizând cu ea devenim mai înţelepţi şi mai deschişi în faţa noului. Şi cred că aşa suntem mai înclinaţi spre a face lucrurile puţin mai bine.

Prietenii, mentorii şi oamenii de încredere. E destul de important să ne înconjurăm cu persoane care ştiu să ne dea un sfat bun, oameni experimentaţi pe care să-i consultăm atunci când avem dubii în legătură cu practica fotografiei sau chiar cu noi înşine. Altfel riscăm să cădem în capcana subtilă a impresiei că le ştim pe toate. Şi acest fapt riscă să se întâmple cu atât mai mult cu cât aducem imaginile noastre în faţa unei audienţe care reacţionează instinctiv şi oarecum orbeşte la ceea ce vede, de multe ori fără a raţionaliza şi în căutare doar de senzaţii. E drept, arta trebuie să atingă în primul rând latura spirituală, să producă încântare imediată, fără judecăţi ulterioare. Dar pentru găsirea mesajului din spatele simplelor reacţii la stimuli vizuali, e nevoie de o minte limpede care ştie să diferenţieze. Iar ca să ajungem în acel punct, atunci se prea poate să găsim sprijin în oamenii care ştiu un pic mai mult decât noi. Şi noi, şi publicul nostru.

Bunul simţ. Cel mai sincer mod de a şti în ce măsură propria muncă tinde către excelenţă, este fără îndoială bunul simţ. Bunul simţ este dimensiunea cea mai incertă şi mai greu de atins a excelenţei. El provine dintr-o educaţie sănătoasă în practica demersului creativ al fotografiei, ţine de modestie, de acea umilinţă demnă în faţa misterelor universului, de curajul de a accepta greşeala şi de dorinţa sinceră de a împărtăşi. Nimeni, niciodată, n-o să ne dea răspunsurile pe care le purtăm ascunse în noi înşine. Noi suntem etalonul excelenţei. Noi, ca oameni. Thoreau e îndreptăţit să spună că “opinia publică este un tiran slab în comparaţie cu părerea noastră personală. Părerea omului despre sine este cea care determină, sau mai degrabă, indică destinul lui”.

Eu cred că e foarte important să respectăm ceea ce iubim, să facem lucrurile pentru bucuria care ne-o aduc, dar să ne străduim de fiecare dată mai mult. Ştiu că e loc de mai bine şi văd asta uitându-mă înapoi la maeştrii pe ai căror umeri ne sprijinim şi la cei câţiva de astăzi care cred mereu că frumos înseamnă omenesc şi bine făcut. Excelenţa nu are nicio legătură cu talentul. Excelenţa e o atitudine, e felul în care facem lucrurile şi în care ne trăim până la urmă viaţa. Credeţi sau nu, dar să ştiţi că timpul le cerne pe toate şi în definitiv va rămâne din frumos doar esenţialul. Iar noi, cei care ne învârtim pe aici, n-o să facem parte din el.


Powered by SmugMug Owner Log In