O tură foto de succes, cel puțin pentru mine, este dată de atmosfera creată pe întreg parcursul ei, și mai puțin de realizarea unor obiective concrete precum "să ajungem la locul X pentru răsărit/ apus/ etc.". Discuțiile frumoase purtate de-a lungul ei, momentele petrecute la bine și la greu care creează unitate între persoane, atmosfera de voie bună dată de atitudinea celor din jur, precum și plăcerea de a avea în preajmă oameni care împart aceeași bucurie față de natură și fotografie, sunt elementele care definesc din punctul meu de vedere o tură de succes. Iar tu reușești cumva prin firea ta să le aduni pe toate la un loc și cred că asta este o mare calitate, care face parte din succesul tău de până acum.

George despre tura din Retezat

Primul atelier despre fotografie la care am participat vreodată a fost cel organizat la Poiana Mărului în perioada 30 aprilie - 3 mai 2015. Deși eram convins că voi avea șansa să fac fotografii grozave pe minunatele coline ale Poienii Mărului, n-am anticipat capitalul uman pe care aveam să îl pun cu drag în suflet de-a lungul celor patru zile. Am cunoscut oameni minunați: eruditul Andrei Baciu, bravul Dorin Bofan, Cristina-Țintă-cea-în-alb-și-negru, dar și pe ceilalți fotografi care s-au alăturat turei. Au fost patru zile în care am aflat despre compoziție, despre tehnici de editare, despre unelte, dar mai ales despre oameni cu sufletul deschis. Memoria mea i-a reținut pe fiecare dintre ei și sunt atât de bucuros că am avut prilejul să îi cunosc. Cu siguranță îi voi revedea.

Ștefan despre atelierul de la Poiana Mărului

A fost cel mai interesant workshop foto la care am participat. Primul care a început cu o ascensiune de aproape 5 ore. Primul în care ne trezeam în jur de ora 6:30 să prindem răsăritul pe margini de prăpăstii. Şi mergeam la culcare după ora 23 după apusuri pe vârfuri şi mers prin noapte la lumina frontalelor. Primul în care am coborât prin jgheaburi, printre stânci. Primul în care nu s-a vorbit aproape deloc despre tehnica fotografierii, ci doar de compoziţie, mesaje, suflet. Primul, primul, primul... Mulţumim, Dorine!

Marin despre tura foto din CeahlăuMă bucur foarte mult că te-am întâlnit (la început doar prin fotografiile tale, mai apoi cu totul) şi c-am fost alături în această aventură foto şi nu numai. Imaginea acestei ture ai zugrăvit-o foarte bine: o regăsesc perfect în amintirile mele. Dacă la început nu ştiam la ce să mă aştept, mă întrebam dacă o să fac faţă. Dar după primele ore mă simţeam de parcă v-aş fi cunoscut dinainte. Îţi mulţumesc că m-ai ajutat să intru într-o lume pe care până acum o priveam doar de pe margine. Sper că o să continui să scrii. Poate doar pentru că o parte din gândurile tale sunt răspuns la unele din întrebările altora. Ale mele cel puţin. Şi chiar dacă am petrecut doar câteva zile împreună, pot spune că eşti un om pe sufletul meu. Sper să avem ocazia să ne mai întâlnim.

Mircea despre tura foto din Retezat

Iar din toate astea, sper că am învăţat cu toţii ceva în plus despre viaţă. Pentru că un om frumos din cale-afară ne-a dus acolo şi ne-a spus cu voce blajină ce avea el în suflet, ce adunase el în ani de urcuşuri şi coborâşuri şi ne-a lăsat pe noi să alegem ce facem mai departe. Pentru că a înţeles să se joace cu zecile de gâze care ne-au însoţit ca un semn de bună purtare pe tot parcursul acelor zile în timp ce ne povestea despre experienţele trăite. Şi nu să le alunge. Pentru că, prin gânduri despre fotografie, ne-a spus gânduri pentru inimi deschise şi pentru că a avut lângă el oamenii pe care i-a meritat. Pentru că a ştiut să ne transmită din măreţia trăirilor, din respectul pentru munte, din liniştea contemplării şi bucuria nespusă a unor momente unice.

Ana, într-un articol despre tura foto din Retezat


I didn’t necessarily go to this photo tour to increase my personal collection of good photos. I was more interested in Dorin’s workflow, from concept to execution on the field and then image processing. Rather than wasting our time talking about technical details (which are all over the internet anyway), we focused on creativity, composition, light, planning. I had time to make mistakes, understanding by that how important it is to know the nature and be able to anticipate what is going to happen in front of you. Mornings and evenings were spent on the field in good spots, afternoons were for exploring the mountain and discovering new locations. In the end every moment in Ceahlău had something beautiful in it.

Ştefan, într-un articol despre tura foto din Ceahlău

Powered by SmugMug Owner Log In